Sprawdzian technologia gastronomiczna metody utrwalania żywności




Czyni to żywność absolutnie bezpieczną.Sprawdzian wiadomości z metod utrwalania żywności , opakowalnictwa i przechowalnictwa .. Chłodnictwo to fizyczna metoda utrwalania żywności w zakresie temperatur : A.. 22 ºC .. Wędzenie jest metodą utrwalania żywności, w której produkt poddajemy działaniu: .Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies.. Karta pracy - zasady przechowywania żywności.. W Warzywaarzywa 138 .Sprawdzian z technologii gastronomicznej ZSZ.. Aneta Stawicka.. Utrwalanie żywności osiąga się w różny sposób, wykorzystując metody: fizyczne, chemiczne i biotechnologiczne oraz kombinację (kojarzenie) tych metod.. Fizyczna d.. Jaka metoda utrwalania żywności wykorzystywana jest podczas kiszenia ogórków a. Biologiczna b. Chemiczna c. Wymień 2 grupy środków spożywczych biorąc pod uwagę ich pochodzenie i podaj po dwa przykłady do każdej z tych grup.. Co to jest układ funkcjonalny zakładu gastronomicznego?. 2 ĆWICZENIA I ZADANIA Z TECHNOLOGII GASTRONOMICZNEJ Z TOWAROZNAWSTWEM SPIS TREŚCI : ROZDZIAŁ 1 2 Wiadomości wstępne i organizacja produkcji, higiena ROZDZIAŁ 2 6 Metody utrwalanie żywności, normalizacja i przyprawy ROZDZIAŁ Procesy technologiczne w produkcji gastronomicznej ROZDZIAŁ 4 14 Tłuszcze ROZDZIAŁ 5 16 Warzywa i grzyby ROZDZIAŁ 6 23 Owoce ROZDZIAŁ 7 27 Zupy .Metody utrwalania żywności Podsumowa-nie materiału Sprawdzian wiadomości 2 • wymienić cele utrwalania żywności • dokonać podziału metod utrwalania żywności • omówić zasady podstawowych metod utrwalania żywności • podać przykłady środków spożyw-czych utrwalonych różnymi metodami • scharakteryzować wybrane metodyInformacje o Technologia gastronomiczna z obsługą konsumenta 2 - 6705390715 w archiwum Allegro..

Zmiany zachodzące podczas utrwalania żywności 1.4.

Do metod utrwalania żywności zaliczyć należy również odpowiednie opakowanie żywności, a szczególnie hermetyczne; z zastąpieniem w opakowaniu powietrza przez gazy obojętneCel utrwalania żywności a zabespieczenie przed zepsuciem przez zniszczenie bądź zachamowanie bakterii i enzymów Tczew.. Tczew.. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną wortalu Odzywianie.info.pl.Sprawdzian wiadomości Utrwalanie żywności 15 - 16 Metody utrwalania żywności i ich charakterystyka.. Podstawowe przepisy i normy obowiązujące w Polsce w zakresie żywności i żywienia 1.5.. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy .1 Strona 0.. Metody biologiczne utrwalania żywności wykorzystujemy do: A gotowania marchwi B namaczania grochu C solenia grzybów D kiszenia kapusty 13.Chemiczne metody utrwalania żywności 65 2.5.3.. Szczecin.. Test z obsługi konsumenta.. Aneta Stawicka.. RozdziałRozdział 6.. Niekonwencjonalne i skojarzone metody utrwalania żywności 68 .. 4 TECHNOLOGIA GASTRONOMICZNA Z TOWAROZNAWSTWEM CZ. 1. drukuj.Opracowanie publikacji : mgr inż. Dariusz Mączka , nauczyciel przedmiotów zawodowych gastronomicznych Materiały przeznaczone do bezpłatnego użytku i rozprowadzania Strona | 7 ROZDZIAŁ 2 METODY UTRWALANIE ŻYWNOŚCI, NORMALIZACJA I PRZYPRAWY 1.Do fizycznych metod utrwalania żywności wysoką temperaturą zaliczamyTest diagnozujący wiadomości klasy I technikum żywienia i usług gastronomicznych z technologii gastronomicznej z towaroznawstwem 1..

Biologiczne metody utrwalania żywności 67 2.5.4.

Test z towaroznawstwa ogólnego 1.. Posiadamy prawie 100 tysięcy materiałów dla gimnazjum, szkoły średniej oraz z zakresu studiówDO TECHNOLOGII ŻYWNOŚCI 1.1.. Nauczyciel korzystający może dokonać ewaluacji i wprowadzić konieczne zmiany tak, aby stopień trudności był dostosowany do możliwości uczniów.. Serwis używa technologii cookie zgodnie z ustawieniami twojej przeglądarki i polityką prywatności.Technologia HPP, ciśnieniowanie, paskalizacja (ang. high pressure processing) - nowoczesna metoda utrwalania żywności za pomocą wysokiego ciśnienia, dzięki czemu dochodzi do redukcji liczby drobnoustrojów.. Karta pracy - klasyfikacja żywności.. Apertyzacja Metoda konserwowania żywności w hermetycznych naczyniach przez długotrwałe ogrzewanie w wodzie wrzącej.. Zastosowaniu temperatury 120oC d.Bezpłatny newsletter nie tylko o zdrowym odżywianiu, odchudzaniu i urodzie.. Technologia sporządzania oraz ekspedycja potraw i napojów z surowców roślinnych - warzywa, ziemniaki, grzyby, owoce, przetwory zbożowe.Solenie Solenie jest jedną z najstarszych metod utrwalania artykółów żywnościowych.. Zapisując się na newsletter *Wyrażam zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany przeze mnie adres e-mail informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust..

... Niekonwencjonalne metody utrwalania żywności 1.3.5.

Sprawdzian z .2.4 Metody utrwalania żywności ; 2.5 Stosowanie receptur gastronomicznych ; 2.6 Metody i techniki sporządzania potraw i napojów ; 2.7 Zmiany zachodzące w żywności podczas sporządzania potraw i napojów ; 2.8 Dobór urządzeń i sprzętu do wykonania usług gastronomicznych ; 3.1 Systemy zapewniania jakości i bezpieczeństwa z.Zestaw ćwiczeń z technologii gastronomicznej - Metody utrwalania żywności, .. Sprawdzian z technologii gastronomicznej ZSZ.. Sprawdzian z bhp - Zagrożenia i profilaktyka w środowisku pracy.. Zestaw ćwiczeń z technologii gastronomicznej METODY UTRWALANIE ŻYWNOŚCI, NORMALIZACJA I PRZYPRAWY.. sciaga.pl menu.. .Edukator Zawodowy jest wortalem internetowym dla nauczycieli, uczniów i studentów, konsultantów, doradców zawodowych, edukatorów kształcenia zawodowego i ustawicznego, pedagogów i psychologów oraz wszystkich żywo zainteresowanych tematyką związaną ze szkolnictwem zawodowym i kształceniem ustawicznym.W przemyśle owocowo-warzywnym stosuje się różne metody utrwalania owoców i warzyw, z których najważniejsze to: utrwalanie za pomocą ogrzewania, zamrażania, zagęszczenie, suszenie, kwaszenie, marynowanie, solenie, a także kombinacje wymienionych metod.. Oznakowania.. Wskaż chemiczne metody utrwalania żywności: a) peklowanie b) kiszenie c) termizacja d) wędzenie 15.Zawodowe, Sprawdziany i testy Test z technologii gastronomicznej..

Technologia gastronomiczna.

Dodatki do żywności i ich zastosowanie24.. Metody utrwalania żywności.. Zagęszczanie produktów płynnych przez odparowanie należy do metod utrwalania: a) biologicznych b) chemicznych c) fizycznych d .Szukasz prac z przedmiotu technologia gastronomiczna?. Tutaj znajdziesz największą w Polsce bazę wypracowań, konspektów, streszczeń i pomocy szkolnych w Polsce.. Test sprawdzający wiadomości z klasy I technologia gastronomiczna z obsługą konsumenta 1.. Podstawowe definicje oraz cechy technologii żywności Technologia jest działem nauki o sposobach wytwarzania produk-tów z określonych surowców z zachowaniem podstawowych praw natury.. Receptury gastronomiczne.. W związku z tym technologia żywności jest działem technologii 0 sposobach wytwarzania żywności i przemianach chemicznych .Karta pracy - metody utrwalania żywności.. Zastosowaniu temperatury poniżej 100oC b. Zastosowaniu temperatury nie niższej niż 130oC c.. Owoce i warzywa przetwarza się m.in. na soki, przeciery, koncentraty, syropy.. Środkami konserwującymi stosowanymi w chemicznych metodach utrwalania żywności są: a) białka i kwas sorbowy b) kwas glutaminowy i cukier c) kwas sorbowy i dwutlenek siarki d) kwas mlekowy i sorbowy 8.. Tczew .. Technologia żywności jest działem technologii o sposobach wytwarzania żywności i przemianach chemicznych, biochemicznych, fizycznych i biologicznych, jakie zachodzą w toku przetwarzania surowców żywnościowych w gotowe produkty.7.. Zestaw ćwiczeń z technologii gastronomicznej - Warzywa i grzyby .. Wszystkie odpowiedzi są prawidłowe 25.. 19 Przegląd produktów utrwalanych różnymi metodami 20 Utrwalenie wiadomości Układ funkcjonalny zakładu gastronomicznego 21 - 22Technologia żywności to przetwarzanie, utrwalanie, nadanie nowych właściwości i cech żywności Utrwalanie Ogrzewanie Odwodnienie (np. suszenie - nie ma wrzenia, przy powierzchni materiału następuje odparowanie, czyli odparowanie H2O = przemiana fazowa à pobierane są duże ilości ciepła = oziębianie materiału i zagęszczanie-jest .Testy moża wykorzystać do utrwalania materiału na lekcjach, jako zadania domowe oraz jako zadania na sprawdziany.. 17 - 18 Wpływ konserwowania żywności na jakość i zdrowie człowieka.. Właściwościami fizycznymi towarów są:Sposoby zabezpieczenia żywności przed zepsuciem - przechowywanie żywności.. Sprawdź w Sciaga.pl.. Sterylizacja UHT polega na a.. Rozwiązanie na skalę przemysłową stosowane jest w wielu krajach, także w Polsce.2.3 Zmiany zachodzące w żywności podczas przechowy.. 2.4 Metody utrwalania żywności; 2.5 Stosowanie receptur gastronomicznych; 2.6 Metody i techniki sporządzania potraw i napojó.. 2.7 Zmiany zachodzące w żywności podczas sporządza.. 2.8 Dobór urządzeń i sprzętu do wykonania usług ga.2 Technologia żywności Technologia jest działem nauki o sposobach wytwarzania produktów z określonych surowców z zachowaniem podstawowych praw natury..



Komentarze

Brak komentarzy.


Regulamin | Kontakt